Traditsiooniks saanud sügisesel leiva-ja pudrunädalal said osalejad tundma õppida teravilju ja teada, mida saab rukkist, nisust, odrast ja kerast.  Poovisime läbi tööd rehepeksust jahvatamiseni kiviaegsel ja taluaegsel viisil. Paljudele uued sõnad meie esivanemate igapäevaelus kasutatavate tööriistade kohta said meelde tuletatud nii töö tegemise käigus, kui läbi mängitud leiva teekonnal ning vormistatud meenutuseks kaasavõetavale töölehele.

Noorimatele oli kaasa elamiseks E. Niidu raamatu põhjal lauanukuteatrietendus “Kanaema kook”

Tõdemus: “Jah, leiva teekond lauale vanasti oli pikk ja toimetusi täis” kajas läbi laste arvamustest. Kui tulevikus meenub osalejatel sõna kuuldes või tööriista nähes kas ader, külimit, sirp, koodid, sari, leivaastja või -labidas on imeline. Kui aga suureneb austus toidu vastu, olgu see poest ostetud või kodus tehtud, sai jõutud eesmärgini.

Leiva-ja pudrunädala fotosid on võimalik näha https://monistemuuseum.ee/pildid/leiva-ja-pudrunadal/


Liitu uudiskirjaga

Iga kuu ilmuv Vana-Võromaa muuseumide uudiskiri.

    Soovin saada uudiskirja aadressile:

    Lisainfo ja ilmunud uudiskirjad.