MÜÜGIL
Mõniste Talurahvamuuseumis pakutakse ajaloolist köömnelikööri Kristallkümmel
8.-11. augustil toimunud Joogitsõõril tutvustati Mõniste Talurahvamuuseumis ajaloolist köömnelikööri nimega Kristallkümmel, mida peetakse Eesti vanimaks endiselt valmistatavaks likööriks (Hanson, 2016). Tänaseks on see vürtsise maitse ning esteetiliselt lummava suhkrukristalse põhjaga 45-promilline jook täitnud pudeleid juba üle 150 aasta.
Ajalugu. Köömnelikööri eelkäijaks võib pidada köömneleotist, mis oli Lääne-Euroopa kloostrites kasutusel juba 11. sajandil. Likööri nimi anti märjukesele aga alles 500 aastat hiljem Hollandis (Prike). Eestis valmistati Kristallkümlit juba 1870. aastal Viljandis A. W. Werncke-nimelise mehe poolt (Prike). Eesti esimese Vabariigi ajal oli Kristallkümmel suure au sees – seda unikaalse maitse ja väljanägemisega naturaalset keelekastet pakuti tavaliselt auväärsetele külalistele ning joodi pidusöökide kõrvale. Ka tolleaegses Mõniste kaupluses oli märjuke müügil ning muuseumijuhataja Hele Tulviste sõnul ostsid seda „peenemat napsu“ pigem jõukamad inimesed, kes pakkusid Kümlit näiteks pulmade, lapse ristsete ning matuste ajal. Peale 1940ndaid aastaid suri see ainulaadne märjuke aga mõneks ajaks välja. Kuna Kristallkümmel pärines saksa kultuuriruumist, siis nõukogude ajal mõistagi selliseid pärandeid ei säilitatud.
Taasloomine. Tänu kaasaegsetele entusiastlikele alkoholitootjatele nagu Ago Tamm taaselustati Kristallkümli traditsioon 1990ndatel taasiseseisvunud Eestis (Hanson, 2016). Tamm selgitas, et kuigi Kümli originaalretseptid olid koos nõukaajaga haihtunud, õnnestus tal ühistöös Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi juhataja Raivo Vokiga välja arendada uued retseptid, mille põhjal meisterdati esimesed taasloodud Kristallkümli tõmmised. Tamm andis esimesi märjukesekatsetusi oma poes mekkida klientidele, kes ka vana likööri tundsid, ning selgus, et taasloodud Kristallkümmel on tõesti originaalisarnane. Esimesed taasloodud Kristallkümlipudelid jõudsid ametlikult müüki 2001. aastal. Peale seda on muudetud küll pudelit ja selle silti, aga joogi koostis on jäänud ustavaks vanale retseptile.
Valmistamine. Kristallkümlit valmistatakse kohalikust toorainest. Selle koostisesse kuulub ainult kolm lihtsat komponenti: alkohol, köömned ja suhkur. Seda 45%-lise alkoholisisaldusega likööri valmistatakse käsitööna nelja kuni viie nädala jooksul pideva jälgimise all (Prike). Liköör villitakse läbipaistvasse pudelisse, mille põhja tekivad pilkupüüdvad suhkrukristallid – nn. Kristallkümli visiitkaart. Pudeliava katab puukork nagu vana aja originaalkümlil.
Köömnelikööri võib ka ise kodus valmistada. Maalehe nõuandelisas soovitatakse 3-4 supilusikatäit köömneid purki asetada ning nendele 700 milliliitrit viina peale valada. Seejärel tuleb keeta poolest kilost suhkrust ja veerand liitrist veest siirup, see maha jahutada ning köömne-viinasegule lisada. Segul peaks kaks nädalat seista laskma ning selle siis pudelitesse filtreerima.
Tarvitamine. Ajalooliselt pakiti köömneliköör kaasa nii jahi- kui mereretkedele (Prike). Kuna köömned aitavad tõsta söögiisu ja leevendada kõhuhädasid (Targu Talita, 2014), tarvitati ja tarvitatakse köömelikööri toidu kõrvale, et söök paremini alla läheks ning et seedimist soodustada (Prike). Samas võib märjukest kasutada ka lihtsalt hea enesetunde tekitamiseks. Kristallkümlit serveeritakse toatemperatuuril.
Head tarvitamist!
Loo kirjutas Kerli Kirch Schneider*
Kasutatud allikad:
Hanson, M. (26.09.2016). „Eesti pikaajalisema ajalooga joogi ehk Kristallkümli 150 aastat pudelis.“ Oma Maitse.
Prike.“Ajalooline köömneliköör Kristallkümmel.“
Tootevalikus on saadaval:
Kristallkümmel 50 cl;
Kristallkümmel 50 cl kinkekarbis koos kahe klaasiga;
Kristallkümmel 4 cl suveniirpudel.
Kristallkümmel on müügil tänapäevases Mõniste Tarwitajate Ühisuse muuseum-kaupluses.